MAMMAS SVIK

I juleferien fikk jeg endelig tid til å lese noe annet enn pensum. Den av bøkene  som satt dype spor hos meg i juleferien var «Mammas svik» av Anne-Britt Harsem. Det er den gripende boka om den eldste datteren til den tiltalte kvinnen i Alvdal-saken og om det som skjedde i barndommen hennes i hjemkommunen min Gjerdrum. En barndom fylt med voldtekt, misbruk, vold, mobbing og svik fra mor, stefar og storebror. «Eline» som datteren kaller seg i boka ble tidlig voldtatt og banket opp av sin stefar og deretter av sin mor. Dette er en veldig sterk bok å lese, og det var ofte jeg måtte ta pauser fordi overgrepene som ble gjort med denne jenta var for sterke. Ikke nok med at «Eline» ble sviktet av sin familie, så ble hun sviktet av skolen og barnevernet. Moren fremstilte henne som løgner og fikk henne diagnosert med asperger syndrom. Overgrepene mot «Eline» foregikk i mange mange år før moren og stefaren kastet henne på dør 12 år gammel før de flyttet til Alvdal med  to barn og storebroren. Moren ville ikke ha henne lenger siden hun var en stor belastning og bare løy. Hun mente «Eline» ville få de bedre i et fosterhjem. Verken barnevernet eller andre reagerte på dette. Moren fremsto som en god mor som virkelig hadde prøvd alt for å hjelpe sitt barn. «Eline» møter mange oppturer og nedturer etter dette. I årene som går begynner hun å mistenke at hennes to nye søsken gjennomgår det samme som hun gjorde i sin barndom selv om stefaren ikke er i bildet lenger. Etter mye om og men kommer det opp i daget overgrepene i Alvdal.

Mammas_svik_11720943x4

Dette innlegget ble publisert i Film/Bøker/TV og merket med , , , , , , . Bokmerk permalenken.

14 svar til MAMMAS SVIK

 1. Nina C. sier:

  Fryktelig sak dette. Var en veldig sterk bok å lese! Har begynt å bli stor interesse for boken på biblioteket nå. Til og med en som kom innom og skulle klage på boken til Gjerdrum kommune ettersom hennes familie var nevnt i boka og mente at forfatteren ikke hadde spurt noen i familien hennes.

 2. Veronica sier:

  Denne boken høres svert gripende ut. Var ikke klar over at hun hadde skrevet bok. Har lyst til å lese den, men spørs om jeg klarer å lese to grufulle bøker etterhverandre. Er på Natascha Kampusch 396dager nå og det er tøfft å lese!!

 3. Lene sier:

  Den boken vil jeg og lese. Fryktelig og helt forferdelig, og jeg vet det blir en sterk bok å lese. Men samtidig føler jeg at det er en viktig bok å lese! Jeg leser gennerelt lite bøker men nå i høst har jeg endelig fått lest Historien og Kristoffer, og Jeg lever Pappa. Velger ofte slike bøker når jeg først skal lese, bøker som er virkelige og får meg til å tenke. De setter spor. Så dette må bli neste bok. Helt forferdelig at slike ting skjer, at noen mennesker er så syke i hode å gjør slikt med barn – jeg blir helt kvalmen og forbanna.

  //Den stranden vil jeg og tilbake til, når reise vi? 🙂

  • Det er en forferdelig bok å lese, men som du sier er det også en viktig bok! 🙂 Setter virkelig spor. Jeg føler i hvert fall historien om Kristoffer og Mammas svik har vært viktig for meg å lese. Det er tross alt lærere som har sviktet i begge bøkene.
   Godt å høre at du har lest «Du skjønner det nok sjølv» og Jeg lever, pappa. Begge bøkene er gripende bøker, men også viktige å lese. Jeg lever, Pappa satt spor hos meg siden jeg kjenner Siri fra før av. 🙂

   // Vi reiser i morgen. Det syntes jeg hadde vært noe 😀

 4. Kan tenke meg denne boken var sterk. Jeg vet ikke om jeg greier å lese den etter å ha satt meg inn i saken, det er så forferdelig. Ingen burde oppleve noe sånn.

 5. Maria Helene sier:

  Hoff, helt forferdelig hele greie. Visste ikke om denne boka.

 6. Lena sier:

  Har lest en ganske lik bok som heter » Vannliljen» og den satte spor i meg! Kunne godt tenke meg å lese denne boken her og, men får se om jeg tåler enda en slik bok! 🙂

 7. Lene sier:

  //takk for det:) Er veldig fornøyd med bilde som jeg har til header, men er ikke fornøyd med størrelsen, men har ikke helt funnet ut enda hvordan jeg laster det opp i mindre format for uansett hva jeg gjør og hvilke mål jeg skriver så kommer det opp like stort… jaja så har jeg noe å bryne meg på i helga:)

  //Hadde vært digg med en reise ja… Vinner jeg topp gevinsten i lottoen så har jeg lyst å ta med alle blogg venninner på tur/ferie:)

 8. Eva Beate sier:

  Jeg er glad i å lese slike bøker – fra det virkelig liv, men samtidig er det noe med den saken jeg virkelig ikke takler. Takk for tips.

 9. Veronica S sier:

  Denne boken tror jeg at jeg må lese, fordi den er jo ganske aktuell i og med at jeg jobber i barnehage føler jeg. Takk for at du skriver om den. Selv om det er grusomt å sikkert lese den. Overgrep osv er noe av det værste!

 10. vestfoldgirl sier:

  Det er jo en forferdelig sak…jeg har ikke lest boka, men fikk lyst til å lese den nå. Den må være utrolig sterk og trist. Tenk å bli behandla sånn av sin egen mor og far….det er fullstendig uforståelig og helt forferdelig.

 11. Marlene sier:

  uff, må ha vært en ekstremt vanskelig bok å lese, jeg hadde nok ikke kommet meg gjennom den 😦 overgrep, spesielt mot hjelpesløse og uskyldige barn er noe av det mest grusomme som finnes i verden, og jeg kjenner jeg bobler over i sinne av å bare tenke på det!

 12. Birte Oksnes sier:

  Dette er kanskje den beste boken jeg har lest, men også den mest hjerteskjærende! Så det at den gav deg dype spor er ikke vanskelig å forstå! Det hun har opplevd er virkelig ikke noe noen fortjener å oppleve! Livet til denne uskyldige og stakkars jenta er totalt ødelagt!

Legg igjen en kommentar her

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s